February 14, 2010

IJsland wordt digitale vrijplaats voor bloggers en journalisten

AMSTERDAM- Een wet die de vrijheid van meningsuiting in IJsland verdergaand moet beschermen dan waar dan ook ter wereld, wordt dinsdag aan het parlement voorgelegd. Daarmee wil het land een vrijplaats worden voor onderzoeksjournalisten en andere informatievrijbuiters.

Als het IJslandse Moderne Media Initiatief (IMMI) wordt aangenomen, zou IJsland een uitwijkplaats voor 'censuurontduikers' kunnen worden, bloggers, journalisten en activisten die in hun thuisland vervolgd en uit de lucht gehaald dreigen te worden. Zij kunnen hun kostbare boodschap dan voortaan in de door duurzame opgewekte energie gevoede datacenters in IJsland hosten.

Geld
Het model lijkt sterk op belastingparadijzen, niet zelden ook eilanden. De vrije wet- en regelgeving in deze landen heeft een sterke aantrekkingskracht op bepaalde bedrijven en personen. Maar IJsland moet niet thuishaven worden van louche postbusfirma's, maar van voorvechters van de vrijheid van meningsuiting. 

Net als belastingparadijzen hoopt IJsland daar grote hoeveelheden geld mee te verdienen. De grootste kostenpost van datacenters vol met internetservers is het energieverbruik, en energie haalt het eiland haast gratis uit de grond. Die energie kan niet heel makkelijk gexporteerd worden naar de rest van de wereld. Daarom wil IJsland die energie omzetten in opslagruimte voor vrije informatie. Die is een stuk makkelijker te exporteren.

Onderzoeksjournalistiek
Het idee voor het aanvalsplan van de economisch verzwakte eilandstaat komt van de open website voor bloggers en onderzoeksjournalisten. Op de website worden met grote regelmaat uitgelekte stukken van overheden en bedrijven geplaatst van alanden over heel de wereld. Documenten van Wikileaks leiden steeds vaker tot interessant nieuws. Lees meer + video

Bron: Volkskrant door Robert Buzink / BBC

No comments:

Post a Comment