February 14, 2010

Reclame Code Commissie: Folderactie Het Nieuwe Rijk was 'reclame'

Persbericht Het Nieuwe Rijk 
8 Februari 13.00 uurRECLAME CODE COMMISSIE POOGT VINGERAFDRUKACTIE TE CENSUREREN

Met een vergezochte beslissing wil de Reclame Code Commissie (RCC) acties als die van Het Nieuwe Rijk tegen de vingerafdrukkendatabank censureren. Recentelijk heeft de RCC de uitspraak van 12 januari j.l. aan Het Nieuwe Rijk bekend gemaakt. Hierin heeft dit zelfregulerend orgaan bepaald dat de folders van Het Nieuwe Rijk, waarin wordt gesteld dat het mogelijk is om het Burger Service Nummer (BSN) op je arm te laten tatoeëren, onder de reikwijdte van de Nederlandse Reclame Code (NRC) zouden vallen. De RCC gaat daarmee voorbij aan het feit dat de actie een politiek doel had en daarom niet als reclame moet worden aangemerkt. Deze vergezochte redenering van de RCC probeert een politieke actie via het reclamerecht de kop in te drukken. Dit is des te opmerkelijker, nu het Openbaar Ministerie n dag eerder had besloten Het Nieuwe Rijk niet te vervolgen. Het Nieuwe Rijk heeft de tatoeagefolders verspreid om aandacht te vragen voor de aanleg van een databank met de vingerafdrukken van alle Nederlanders. De actie kreeg uitgebreid bijval in de media en via talloze e-mails, ook vanuit kringen van het voormalige verzet en de Joodse gemeenschap. De actie wordt ondersteund door bekende Nederlanders en burgerrechtenorganisaties. De petitie van Het Nieuwe Rijk om de wet terug te draaien is inmiddels door duizenden bezorgde Nederlanders ondertekend. 

Het Nieuwe Rijk verbaast zich dat de RCC oordeelt over deze actie, die een duidelijk politieke strekking heeft en het debat over het onderwerp wil aanwakkeren. Het verbieden van dergelijke acties is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. De RCC gaat ook verder dan de beslissing het Openbaar Ministerie, dat op 11 januari bepaalde dat Het Nieuwe Rijk niet zal worden vervolgd omdat er geen sprake is van een strafbaar feit. 

Als de bevoegdheid van de RCC en haar beslissingen leidend worden voor het beoordelen van politieke acties, zal deze uitspraak een verlammend effect hebben op het maatschappelijke debat. Het Nieuwe Rijk wil dit effect tegengaan, door de beslissingen van de RCC en het OM vanaf vandaag op haar website (www.hetnieuwerijk.nl) te publiceren.

'Dit was het nieuws' uitzending 28 november 2009

No comments:

Post a Comment