February 14, 2010

Salvia Officinalis

 Salie. Lekker, saliemelk. Oud en bekend. Jan Salie...Maar die associatie is meer dan alleen 'oud en bekend'.

Hij is een echte Jan Salie. Jan Salie verwijst naar een droge, vervelende en zoete vent, aldus oude teksten, naar een sukkel, iemand zonder energie en stamina. Dat komt omdat men verwijst naar de flauwzoete smaak van saliemelk. Melk waarin Salie gekookt wordt. Hier nu wat aandacht voor positieve effecten van de Salie.

De Saliefamilie is een familie van verschillende geneeskrachtige planten. De bekende Salie van de melk is een kruid dat al heel lang gebruikt wordt. De officiele Latijnse naam is Salvia officinalis. Salvia komt van het Latijnse woord salvere en betekent redden of genezen.

De Romeinen wisten al dat deze plant een heilzame werking heeft. In ons land werden in de middeleeuwen saliebladeren dus meegekookt in de melk. De saliemelk werkte rustgevend en werd voor de nacht gedronken. Ook in de Italiaanse keuken wordt salie veel gebruikt.

Salie speelt ook een rol bij rituelen. De sjamanen gebruiken gedroogde smeulende salie, om met de rook ervan de ruimte te reinigen.

Het aftreksel van de salvia bladeren werd ook gebruikt bij het reinigen van wonden en zweren. Verder heeft Salvia meetbare invloed op het geheugen. Maar dat is moderne kennis, die we hier wat verder zullen uitwerken.

In mei en juni bloeit de plant met blauwe bloemen.

Salvia officinalis heeft uiteenlopende medicinale eigenschappen en kan gebruikt worden als een anti-oxidant, fyto-estrogeen bij de overgang tegen opvliegers en bovendien is het ontstekingsremmend.[1] De antibacteriële werking berust op de stoffen oleanolzuur en ursolzuur.[2]

Er zijn diverse medicinale en sjamanistische salvia planten naast de Salvia officinalis. Die bespreken we hieronder. Maar nu eerst wat aandacht voor de effecten van Salvia op het geheugen.

Alzheimer en geheugen

Reguliere medicijnen bij de ziekte van Alzheimer hebben vaak onvoldoende effecten.[3] Bijwerkingen beperken ook het gebruik ervan. De zogenaamde acetylcholiesterase remmers die op de markt zijn hebben allemaal bijwerkingen die bij de oudere mens tot problemen kunnen leiden. En laten we eerlijk zijn, de stoffen kunnen het beloop van de ziekte niet afremmen, en hooguit de symptomen een half jaar tot een jaar stabiliseren.

Enkele plantenextracten zoals Melissa officinalis en Ginkgo Biloba kunnen opgevat worden als plantaardige alternatieven van de anticholinsterase remmers op de markt. Nu blijkt uit klinisch onderzoek dat ook Salvia bij Alzheimer meetbaar werkzaam en veilig is. Lees verder.

Bron: IOCOB

No comments:

Post a Comment