September 8, 2018

Nederlandse overheid mangelt medisch wetenschappelijk onderzoek

Artsen die wetenschappelijk onderzoek doen zijn voor de financiering ervan steeds meer afhankelijk van het bedrijfsleven. Dat komt omdat de overheid steeds minder geld in onderzoek steekt, zeggen ze. Maar de cijfers laten een ander beeld zien. De vraag is: vertellen die wel het hele verhaal?

‘Peanuts’. Zo noemt voormalig orthopeed Jean Gardeniers de stroom geld die op dit moment nog vanuit de Nederlandse overheid naar medisch wetenschappelijk onderzoek in academische ziekenhuizen vloeit.

In een artikel dat ik vorige maand publiceerde, kwamen meerdere artsen en onderzoekers aan het woord die voor financiering beroep moeten doen op andere geldschieters dan de overheid. Maar om in aanmerking te komen voor een onderzoekssubsidie uit de tweede geldstroom, zoals ZonMw (een overheidsinstelling voor de financiering van innovatie en onderzoek), komen artsen terecht in een papiermolen van talloze formulieren en protocollen. Met als resultaat dat 85 procent van de onderzoeksvoorstellen wordt afgekeurd, blijkt uit cijfers van ZonMw. Lees meer (gratis/betaalmuur).

FTM

No comments:

Post a Comment